Leasing / Credit Auto

LEASING AUTO PENTRU FIRME SI PFA

Cumpararea unei masini in leasing este o solutie de finantare des folosita, la care pot apela atat persoanele fizice cat si companiile.

Leasingul financiar este forma cel mai des intalnita si se aseamana mai mult cu un credit bancar. Clientul (denumit si locatar) isi achizitioneaza masina prin intermediul unui imprumut, pe care il ramburseaza apoi in rate.
Pe perioada contractului, proprietarul masinii este firma de leasing, urmand ca abia la finalul contractului clientul sa devina proprietar. Riscurile si beneficiile aferente dreptului de proprietate trec insa asupra utilizatorului inca din momentul semnarii contractului.

Leasingul operational este o solutie mai putin utilizata. Aceast tip de contract se aseamana cu unul de inchiriere. De aceea, rata lunara – denumita chirie – nu se va calcula tinand cont de o rata a dobanzii (asa cum se intampla la credite), ci in functie de gradul de depreciere a masinii pe perioada contractului si de marja de profit a companiei de leasing.
In cazul leasingului operational, clientul nu va deveni proprietarul masinii la finalul contractului. Daca doreste sa cumpere masina, el va trebuie sa negocieze un pret la expirarea contractului cu firma de leasing, ca si cum ar achizitiona masina direct de pe piata second-hand.

CREDIT AUTO PENTRU PERSOANE FIZICE

Creditul auto este un produs financiar care se adreseaza in special persoanelor fizice.

Spre deosebire de alte imprumuturi, creditele auto aduc cu ele o serie de cheltuieli suplimentare, cum ar fi combustibilul, intretinerea si asigurarile.
In Occident, se recomanda ca banii alocati pentru transport sa nu depaseasca 20% din venitul lunar. Atunci cand cheltuielile totale cu transportul ajung sa se apropie de jumatate din venitul lunar, respectiva persoana ar trebuie sa se gandeasca serios daca nu cumva este cazul sa se multumeasca cu o masina mai ieftina.

La evaluarea diverselor oferte de creditare auto, cel mai bine este sa se tina seama de dobanda anuala efectiva, denumita pe scurt – DAE. Aceasta exprima costul total al creditului sub forma procentuala si cuprinde dobanda, comisioanele si asigurarea.
Atat bancile cat si celelalte institutii financiare (cum sunt firmele de leasing) sunt obligate sa afiseze DAE la finantarile auto, conform legii creditului de consum.

Diferenta majora intre leasingul si creditul auto tine de dreptul de proprietate asupra automobilului. In cazul tuturor contractelor de leasing, proprietar este firma de leasing, de la inceputul contractului si pana la incheierea acestuia. In schimb, la un credit bancar, clientul este proprietarul masinii.

O alta diferenta apare in momentul rambursarii anticipate. La un contract de leasing, clientul nu poate rambursa anticipat tot creditul mai devreme de un an, deoarece legea interzice ca un contract de leasing sa aiba o durata mai mica de 1 an. Aceasta limitare nu apare la creditele auto, unde clientii au posibilitatea sa ramburseze anticipat imprumutul oricand pe parcursul contractului.